Jumaat, 16 Julai 2010

apam...

Bahan2nya

1 cawan gula
2 biji telur
3 cawan tepung gandum
ibu roti(mauripan)-agak2
2/3 air kelapa
1 cm teh ovellet
1 cawan air aiskrim soda
pewarna ikut suka
1 cm teh esen vanila

cara2


-Rendam serbuk roti(mauripan) dgn air kelapa sampai dia mula naik & berbuih2
-pukul telur g gula sampai kembang(hingga krimer)
-Masukkan ovellet dan pukul lagiselepas 2 masukkan esen vanilla dan pukul lagi
-Masukkan ibu roti yang sudah direndam tadi dah gaul guna senduk kayu
-masukkan tepung selang seli dgn air ais krim soda dan kacau hingga tidak bengentil kalau bergentil boleh tapiskan
-Rehatkan aduanan tutup bekas adunan supaya tidak terdedah g udara.Biar aduanan naik sampai 2 x ganda.
-Jerang air kukusan serta panaskan acuan kuih lompang.
-Lepas 2 warnakan ikut suka hati
-Angkat acuan lompang yg sudah panas dan masukkan aduanan ikut kretiviti sendiri jangan terlalu penuh
- Kukus dlm 15 minit @ sampai masak
-Hidang dgn kelapa parut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama